165 cm
Váha ?
63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56 - 55 - 54 - 53 - 52 - 51 - 50 - 49 - 48 - 47

O kávě, milé dámy

27. april 2011 at 18:26 | Dominika |  Jídlo
Kafe2


O účincích kávy byly napsány už doslova stohy odborných knih a vědeckých publikací. Existuje velké množství studií, jejichž výsledky jsou průběžně zveřejňovány, ovšem zatím se nedošlo k jednoznačnému a definitivnímu závěru. Výzkum vlivu kofeinových nápojů na lidské zdraví intenzivně pokračuje, předmětem zkoumání je nejen vliv kofeinu na lidské zdraví, ale i citlivost lidí na tuto látku a mnoho dalších faktorů. Kofeinem a kávou se zabývají výzkumná pracoviště na celém světě. Zatím nic není definitivní a tak se zmíníme pouze o některých výsledcích výsledcích vědeckých bádání. Informací je tolik, že je naprosto nemyslitelné psát o všech a tak vynecháme věci notoricky známé a uvedeme fakta, o kterých si myslíme, že tolik známá nejsou.
Bylo prokázáno, že se v kávě nacházejí látky, které mají schopnost stimulovat činnost tlustého střeva, aby se častěji vyprazdňovalo. Důsledkem častého čištění je podporována vyrovnaná činnost tohoto orgánu a tím se snižuje náchylnost ke zhoubnému onemocnění.
Na základě vědeckých studií a výzkumů bylo zjištěno, že se při pravidelném pití tří šálků kávy denně snižuje nebezpečí vzniku cirhózy jater. Potvrzeno to bylo jak norskými, tak americkými vědci. Výsledky výzkumu ukázaly protichůdný vliv konzumace kávy s onemocněním, ovšem nedala se spolehlivě určit látka, která má tento ochranný účinek. Prokázalo se pouze, že se v tomto případě nejedná o kofein. Výsledky byly zveřejněny v odborném lékařském časopisu Annals of Epidemiology. Na základě dalších výzkumů bylo také dokázáno, že pití kávy snižuje riziko výskytu cukrovky.
Dalším překvapivým zjištěním je to, že káva dokonce filtruje těžké kovy. Australským vědcům se podařilo zjistit, že silná káva redukuje obsah olova a mědi z pitné vody, do níž se dostává buď přirozeným způsobem nebo se uvolňuje ze zásobníků vody, měděných trubek nebo ze spojovacích kovů. Oba tyto kovy mají z dlouhodobého hlediska toxický účinek a to je nebezpečné zvláště pro dětský organismus. Do budoucna budou probíhat další výzkumy, které mají prokázat, že kávová sedlina je schopna zachytit i další kovy jako rtuť, kadmium a zinek. Dnes je trendem propagovat zářivě bílé zuby a výrobci zubních past se předhání, aby jejich pasta byla co nejlepší. V souvislosti s kávou panuje názor, že její častí konzumenti mají zuby se skvrnami po kávě. Na základě vědeckých studií bylo prokázáno, že tato skutečnost je pozitivní, neboť laboratorní testy ukázaly, že káva působí proti zubnímu kazu. Vědecký tým z Anconské university objevil v kávě látky, které zabraňují šíření bakterií napadajících zuby. Antibakteriálně působící látky napomáhají ničit streptokokové mutanty mikrobů, jež se usazují na zubech a způsobují jejich kazivost. Podobná látka byla analyzována i v čaji a brusinkách.
Kafe
Bylo prokázáno, že káva také napomáhá hubnutí. "Dáte-li si před cvičením šálek kávy, kromě energie urychlíte také spalování tělesných tuků",napsal britský list The Times.
Za normálních okolností používá tělo jako palivo při pohybové námaze polysacharidy, které jsou v podobě glykogenu uloženy v játrech. Po 60 až 90 minutách dojde k vyčerpání polysacharidových zásob, nežádoucí tuk se začne měnit na energii a tělo zeštíhlí. Vědci z Australského sportovního institutu zjistili, že po požití kofeinu začínají svaly odčerpávat energii místo ze zásob přímo z tuků. Působením kofeinu se do krve uvolňují tukové zásoby, které tělo začne používat jako primární zdroj energie. Poradkyně pro stravu britského olympijského týmu radí, že cvičení a kofein je ideálním receptem na hubnutí. Ovšem nová vědecká zjištění patrně přispějí k rozpoutání diskusí o kofeinu ve vrcholovém sportu jako o dopingové látce. Po vypití pěti a více šálků kávy během 2 hodin se v moči objevuje 12 mikrogramů kofeinu na 1 její mililitr, což už je impulzem pro Mezinárodní olympijský výbor k diskvalifikaci sportovce.
Abychom byli objektivní, musíme říci, že existují výsledky vědeckých výzkumů, které hovoří také proti kávě. A tak je otázkou, zda je vůbec možné vyslovit definitivní závěr o vztahu mezi kávou a naším zdravím. Ovšem vzhledem k tomu, že se negativní účinky projevily především při jejím nadměrném požívání, shodneme se jistě v názoru, že pití kávy v rozumné míře může mít skutečně příznivý vliv na náš organismus. A nezbývá nám než věřit, že další výzkumy v tomto směru pouze potvrdí dosud prezentovaná tvrzení o kladných účincích kávy.
 

Be the first one to judge this article.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement